Schematerapi

Schematerapi (ST) är en evidensbaserad metod som fokuserar på att identifiera och bearbeta "scheman" – djupt rotade känslomässiga och kognitiva mönster från barndomen som påverkar hur vi ser på oss själva och andra. Genom att integrera kognitiva, beteendemässiga och emotionella tekniker kan schematerapi ge effektiv hjälp vid psykologiska problem.

På Essens Psykologi erbjuder Carina Blom schematerapi. Hon är en av Sveriges få certifierade specialister på avancerad nivå, vilket innebär en formell utbildning erkänd av International Society of Schema Therapy (ISST). Endast ett tiotal terapeuter i Sverige har denna kvalifikation, och vi rekommenderar att du kontrollerar certifieringen av schematerapeuter på schematherapysociety.org/Search. Specialistkompetens är viktig för att säkerställa behandlingens kvalitet.

Med en trygg och tillitsfull relation arbetar vi tillsammans för att hjälpa dig komma i bättre kontakt med dig själv och hitta modet att förändra mönster som inte längre tjänar dig, fördjupa din förståelse för och kontakt med dina behov så att du också kan skapa mer meningsfulla och autentiska relationer.

SÅ GÅR DET TILL

I de inledande samtalen arbetar vi med att kartlägga hur dina problem och känslomässiga reaktioner är kopplade till tidigare relationer och upplevelser. Genom användning av visualiseringar och formulär, får vi en tydlig bild av de scheman som styr ditt nuvarande beteende och känsloliv. Vi sätter upp mål och en behandlingsplan som baseras på centrala teman.

Behandlingen kan inkludera en rad olika tekniker, såsom gestaltande övningar, visualiseringar och imaginära tekniker, för att bearbeta emotionella teman. Fokus ligger på att läka brister i grundläggande behov från uppväxten, som trygghet, värde och tillhörighet. När dessa emotionella teman börjar läkas, går terapin över till att aktivt förändra gamla beteendemönster och arbeta med nya sätt att hantera livets utmaningar. Målet är att hjälpa dig att leva ett liv som känns autentiskt, meningsfullt och vitalt.

Schematerapi hjälper också till att stärka det "sunda vuxna modet" – förmågan att identifiera och bekräfta sina egna behov och känslor, vilket leder till bättre självkännedom och en långsiktig förbättring av ditt mående.

Schematerapi utvecklades av Jeffrey Young som en respons på de upplevda begränsningarna inom traditionell kognitiv beteendeterapi (KBT), särskilt när det gäller att behandla klienter med mer komplexa, långvariga problem. Young insåg att vissa klienter inte bara kämpade med symtom utan också med djupt rotade, omedvetna övertygelser och mönster som format deras liv. Genom att identifiera och bearbeta dessa underliggande "scheman" – negativa självkänslor och kärnövertygelser som härstammar från barndomen – hjälper schematerapi klienter att förstå och förändra de mönster som styr deras beteenden, känslor och relationer.

I schematerapi kombineras tekniker från kognitiv beteendeterapi, gestaltterapi och psykodynamisk terapi för att adressera de känslomässiga och kognitiva aspekterna av klientens upplevelse. Terapin syftar till att omstrukturera maladaptiva scheman och skapa långsiktig förändring för ökat välbefinnande.

FÖR VEM LÄMPAR SIG SCHEMATERAPI?

Schematerapi är särskilt användbar för personer som återkommande upplever känslor av otrygghet, självtvivel eller svårigheter att lita på andra. Den passar också för personer som har svårt att nå sin fulla potential och ständigt kämpar med självkritik, vilket ofta leder till ångest, depression eller problematiska relationer. Många av dessa problem härrör från negativa självbilder och relationella mönster som formats i barndomen.

Metoden är även effektiv för att behandla personlighetsstörningar, trauma, ångest och depression. På senare tid har schematerapi integrerat metoder från positiv psykologi, vilket gör att den även kan tillämpas för klienter som söker hjälp med mildare problematik och som vill arbeta med att utforska livets fulla vitalitet, snarare än att bara behandla specifika problem.

Referenser

Arntz, A., & van Genderen, H. (2009). Schema therapy for borderline personality disorder. John Wiley & Sons.

  • Schneider, B., Eduardo, G., & Wainer, R. (2015). Systematic review of the clinical effectiveness of schematherapy. Contemporary Behavioral Health Care, 1(1), 11-15.

  • Young, J. (1994). Cognitive Therapy for Personality Disorders: A Schema-Focused Approach. Guilford Press.

  • Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. E. (2003). Schema Therapy: A Practitioner's Guide.

  • Shahar, G., & Knafo, D. (2008). Schema therapy for depression: A meta-analytic review.

  • Jacob, G. A., & Arntz, A. (2013). The efficacy of schema therapy for personality disorders. Current Opinion in Psychology, 4, 68-72.